top of page

Tesis Proje Elektrik Taahhüt Mühendislik Limited Şirketi Elektrik Mühendisleri Odası Büro Tescil Belgesi 

image.png

Ev Tipi Elektrik Tesisatı İçin Örnek Proje

image_edited.jpg
  • Örnek projede seçilen kablo kesitleri, anahtarlar, prizler, mutfak- banyo ve balkonlardaki elektrik prizleri, beyaz eşyaların güçleri, tüm bu elemanların izin verilen adette ve güçte kolon hatları ve linye hatlarındaki sayıları EİTY (Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği) uygun olarak yapılmıştır.  EİTY’ nin ilgili maddeleri aşağıdadır.   

image.png
  • Örnek projede yükleme cetveli hesabında tüm apartmanın daireleri, asansörü, haberleşme-enerji odaları, hidrofor, merdiven otomatikleri ve aydınlatmalar, zil-tv üniteleri, kurulu güç ve eş zamanlı güç hesapları verilmiştir. Bütün bu hesaplamalar EİTY (Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği) uygun olarak yapılmıştır.  EİTY’ nin ilgili maddeleri aşağıdadır.

Elektrik Proje Taahhüt

Elektrik Taahhüt Nedir?

  • Alçak gerilim işleri, orta gerilim işleri, zayıf akım sistemleri, elektrik tesisat kurulum işleri, servis hizmetleri, danışmanlık işleri, enerji çözümleri ve projelendirme hizmetlerinin bir kapsamlı proje halinde yapılandırılmasına elektrik taahhüt denir. Burada müşteri bir sözleşme ile işin kapsamını yüklenici firma ile belirli bir süreliğine belirler. Yüklenici hizmeti zamanında yetiştirmekle mükelleftir.

EİTY nedir? (Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği)

  • Bu Yönetmelik elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine dair hükümleri kapsar.

Dağıtım Şebekesi Nedir? EİTY

  • Akım kaynağından tüketici tesisine kadar olan hava hatları ve kabloların tümüdür.

Tüketici Tesisi Nedir? EİTY

  • Yapı bağlantı kutusunda sonraki yada bunun gerekli olmadığı yerlerde tüketim araçlarında önceki son dağıtım tablosunu çıkış uçlarından sonraki elektrik işletme araçlarının tümüdür.

Kolon Hattı Nedir? EİTY

  • Tüketiciye ait ilk dağıtım noktası ile öteki dağıtım noktaları arasındaki ya da tablolar arasındaki hatlardır.

Linye Hattı Nedir?  EİTY

  • Dağıtım tablosundan son aydınlatma aygıtı (armatürü) ya da prizin bağlandığı kutuya (buat) kadar olan hatlardır.

Yapı Elektrik Tesisleri Nedir? EİTY

  • Ev, ticarethane, büro vb. yerlerde yapılan ve toprağa karşı gerilimi 250 V'a kadar olan elektrik kuvveli akım tesisleridir.

Aktif Bölümler Nedir? EİTY

  • İşletme araçlarını normal işletme şartlarında gerilim altında bulunan iletkenleri ve iletken bölümleridir. Orta iletkenler de aktif bölümlere girer, fakat sıfır iletkenleri ve bunlara iletken olarak bağlı bölümler aktif bölüm sayılmaz.

Gövde Nedir? EİTY

  • İşletme araçların her an dokunulabilen, aktif bölüm olmayan fakat bir arıza durumunda gerilim altına girebilen iletken bölümleridir.

Toprağa Karşı Gerilim Nedir? EİTY

  • Orta noktası yada yıldız noktası topraklanmış olan şebekelerde bir faz iletkenini bu noktaya karşı gerilimidir. Bu gerilim faz gerilimine eşittir. Bunun dışındaki şebekelerde, bir faz iletkeninin toprağa temas etmesi durumunda öteki faz iletkenleri ile toprak arasında meydana gelen gerilimdir. Arıza yerinde ark yoksa, bir fazın toprağa karşı gerilimi faz arası gerilimine eşittir.

El ulaşma uzaklığı Nedir? EİTY

  • Normal olarak girilip çıkılan yerlerde insan elinin, yardımcı bir araç kullanmadan her yönde ulaşabileceği uzaklıklardır. Bu uzaklıklar, basılan yüzeyden başlayarak yukarıya doğru 2.5 m. aşağıya ve yanlara doğru 1.25 m. varsayılır.

Kuru Yerler Nedir? EİTY

  • Normal olarak yoğuşma suyunun meydana geldiği ve havanın su buharı ile doymadığı yerlerdir. Örneğin konutların oturma odaları ve salonları ile otel odaları ve bürolar bu gruba girer. Bunlardan başa ticarethane bölmeleri, satış bölümleri, tavan araları, merdiven bölmeleri, ısıtılan ve havalandırılabilen bodrumlar da bu gruba sokulabilir. Konutlardaki mutfaklar ile konut ve otellerdeki banyo dairelerinin küvet bölmesinin dışında kalan ve zaman zaman nemlenen yerler tesis olarak kuru yer sayılır.

Nemli ve Islak Yerler Nedir? EİTY

  • İşletme araçları güvenliğinin nem, yoğunlaşma suyu, kimyasal yada benzer etkilerle azalabileceği yerlerdir. Örneğin büyük mutfaklar, bulaşık yıkama yerleri, fırınların hamur hazırlama yerleri, soğuk hava depoları, su pompa daireleri, ısıtılmayan yada havalandırılmayan bodrumlar, konut ve otellerdeki banyo dairelerinde küvet bulunan bölmeler ve kazan daireleri gibi yerler bu gruba girer. Tabanları, duvarları hatta donanımları temizlik amacı ile hortumla yıkanan nemli ve ıslak yerler için örnekler. Bira ve şarap mahzenleri, ıslak olan atölyeler, araba yıkama yerleri, çamaşırhaneler, ayrıca banyolar, hamamlar ve duş köşeleri, galvanik işletmeler vb. yerler.

Gövde Teması Nedir? EİTY

  • Bir hata sonucunda bir elektrik işletme aracının gövdesi ile aktif bölümler arasında meydana gelen iletken bağlantıdır.

Kısa Devre Nedir? EİTY

  • İşletme bakımından birbirine karşı gerilim altında olan iletkenler ( yada aktif bölümler) arasında, bir arıza sonucunda meydana gelen iletken bağlantıdır. Ancak olayın kısa devre sayılabilmesi için arızanın olduğu akım devresi üzerinde bir tüketim aygıtının direnci gibi başka bir faydalı direncin bulunmaması gerekir. (Şekil-3)

Alçak Gerilim Nedir? EİTY

  • Etken değeri 1000 volt yada 1000 voltun altında olan gerilimdir. g.9 - Yüksek Gerilim : Etken değeri 1000 voltun üstünde olan gerilimdir.

Yüksek Gerilim Nedir? EİTY

  • Etken değeri 1000 voltun üstünde olan gerilimdir.

Elektrik Tesisatçısı veya Tesisatçı Nedir? EİTY

  • Elektrik iç tesis yapım işini üstlenen ve ilgili idarelere karşı yürürlükteki kanunlara, yönetmeliklere, imar planına, ruhsat ve eki projelerine, Türk Standardlarına, teknik şartnamelere, iş güvenliği ile ilgili tüzüğe, ilgili diğer tüm mevzuat hükümlerine, fen sanat ve sağlık kurallarına uygun olarak tamamlanmasından, tesisatın sağlamlığından, niteliklerinden, usulsüz ve tekniğe aykırı yapılmasından doğacak zararlardan sorumlu olan elektrik yüksek mühendisi, elektrik veya elektrik-elektronik mühendisi yada elektrikle ilgili fen adamlarıdır.

Tesisatçı Ne Kadar Sürede Bir Belgeleri Yeniler? EİTY

  • Yasalar çerçevesinde yetkili kuruluştan alacağı ve serbest tesisatçı olarak çalışabileceklerini kanıtlayan belgeyi her yılın başında işletmeye vermesi zorunludur.

Kurulu Tesislerin Değiştirilmesi Yada Büyütülmesi Nasıl Yapılır? EİTY

  • Kurulu tesislerin değiştirilmesi yada büyütülmesi için elektrik tesisatçısı, önceden var olan projenin esasına etki eden durumlar varsa, bunların değişiklik projesi ile işletmeye sunacak, yoksa gerekçesini açıklayarak ilk önce işletmenin iznini alacaktır.

Fiş ve priz düzenleri Nasıl Olmalıdır? EİTY

  • İç tesislerde kullanılacak fış ve prizler Türk Standartlarına uygun olmalı ve bunların topraklama kontağı koruyucu kontak bulunmalıdır. İç tesislerde kullanılacak fış ve prizlerin anma değerleri 10 A'in altında olamaz. Belirli bir cihaz için öngörülen prizlerin anma akımları cihaz gücü ile uygun olacak ve bu prizlerin anma akımları 16 A'in altında olmayacaktır.

  • Konutlarda salonlar (20 m2 den büyük alanlı) ve mutfak için en az ikişer, odalar ve banyo için en az birer priz tesis edilmelidir. Barakalar, basit köy evleri hariç olmak üzere ayrıca; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve Müstakil linyeden için üç adet ayrı linye tesis edilmelidir. Müstakil linyeden beslenen bu prizlerin güçleri, söz konusu elektrikli cihazların aşağıda verilen güçlerinden az olamaz. GÜCÜ (KW) Çamaşır Makinesi 2.5 Bulaşık Makinesi 2.5 Elektrikli Fırın/Ocak 2.0

  • Yapı bağlantı hatları ve kullanılacak iletkenlerin kesiti bakır gereç için en az 6 mm2 alüminyum gereç için en az 10 mm2 olmalıdır. Kolon hatları için kullanılacak bakır iletkenlerin kesiti en az 4 mm2 olmalıdır.

  • Aydınlatma sortileri için en az 1.5 mm2 ve aydınlatma linyeleri için en az 2.5 m2 kesitli bakır iletkenleri kullanılacaktır

  • Kolon hatları, kısa devre kesme kapasitesi yeterli ev tipi devri kesiciler varsa, bunlarla korunacaktır. Bu kesicilerin kısa devre akımları en az 10 kA olacaktır.

  • Priz sortiler ve linyeleri için en az 2.5 mm2 kesitli yalıtılmış bakır iletkenler kullanılacaktır. Priz linye hatları ev tipi devre kesicilerle korunacaktır. Bu kesicilerin kısa devre akımları en az 3 kA olacaktır.

  • Bir priz linyesine bağlanacak sorti sayısı, priz güçleri bir fazlı priz için en az 300W (konutlarda müstakil linyeden beslenen priz güçleri hariç), üç fazlı priz için en az 600 W olmak üzere ihtiyaca göre belirlenecektir.

  • Aydınlatma ve priz devrelerine bağlanacak sorti sayısı bir fazlı devrelerde aydınlatma için 9, priz için 7'den fazla olmayacaktır.

İLETKENLER VE YER ALTI KABLOLARI NASIL OLMALIDIR?

  • Elektrik İç tesislerinde iletkenler için aşağıdaki renk kodları kullanılacaktır: - Koruma iletkenleri için Yeşil- sarı - Orta iletkenler ve nötr iletkenler için Açık mavi - Faz itetkenler için Yürürlükteki kablo standartlarına uygun olmak üzere her faz için farklı renkler

  • İletken kesitinin belirlenmesi için yapılan hesaplarda eşzamanlı yük (bağlantı gücü) esas alınmalıdır.

  • Eşzamanlı yükün (gücü) belirlenmesi: Eşzamanlı güç (aynı zamanda çekilen güç), kurulu güç değeri eşzamanlılık katsayısı ile çarpılarak bulunur. Konutlarda kurulu güç genel olarak aydınlatma gücü, priz gücü ve biliniyorsa elektrikli ev aletlerinin gücünden oluşur. Konutlarda bir dairenin eşzamanlı yükünün belirlenmesinde aşağıdaki eşzamanlılık katsayıları esas alınmalıdır. Kurulu gücün 8 kW'ye kadar olan bölümü için %60 - Gücün kalan bölümü için % 40

  • Binanın eşzamanlı yükünü belirlenmesi için aşağıdaki eşzamanlılık katsayıları esas alınmalıdır.

image.png
image.png
bottom of page